Skip to main content

Stuur een e-mail

Telefoon nr.

06 - 15 37 06 67
Bel mij terug verzoek

Adres

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Informatie
Scala Vrijwilligerscentrale

Vrijwilligers uitgelicht

Jouke en Wietske | Vrijwilligers bij Wandelfit Appelscha

Elke maand licht Plek voor Talent een vrijwilliger uit en zetten hem of haar in het zonnetje! Wat beweegt deze mensen om vrijwilligerswerk te doen? Waar doen ze dit? En hoe ervaren ze het vrijwilligerswerk? Deze maand spreken we met maar liefst twee vrijwilligers! We spreken met Jouke en Wietske van Wandelfit Appelscha. Deze levendige vrijwilligers vertellen graag meer over hun wandelclub!

Wandelfit Appelscha
De wandelclub van Appelscha is oorspronkelijk bedoeld voor mensen met diabetes. In samenspraak met de apotheek en fysiotherapie gaven de huisartsen aan dat beweging voor mensen met diabetes kan leiden tot medicatie verlaging. Zo ontstond het idee om een wandelclub te beginnen. Hierna verscheen een uitnodiging in de krant om mensen uit te nodigen om gezamenlijk te gaan wandelen basis werd deelname aan de Nationale Diabetes Challenge (NDC). De NDC is een initiatief van de Bas van Goor Foundation waarbij de opzet is door te wandelen aan je gezondheid te werken. Na de challenge sloten maar liefst 20 mensen zich aan bij de nieuwe wandelclub met sinds kort de naam; Wandelfit Appelscha! In verband met constatering van verschillende wandeltempo’s van de deelnemers is in de loop van de periode besloten de wandelgroep te splitsen naar 2 wandelgroepen.

“Wij hebben beide geen diabetes, maar in verband met gezondheidsproblemen heb ik diverse sporten beoefend zoals zwemmen. Na een bezoek aan de huisarts stelde de huisarts voor dat het voor mij wellicht beter was om te gaan wandelen zegt Jouke, die een van de groepen begeleid. “Zo ben ik zelf in beweging, maar breng ik ook anderen in beweging”. Ik vind het ook erg fijn om nieuwe routes samen te stellen, daaraan lagen diverse verkenningstochten in de bossen van Appelscha ten grondslag.
Wietske sportte bij Anne-Marie, een van de buurtsportcoaches van Stichting Scala. ”Door Anne-Marie ben ik enthousiast geworden om bij de wandelclub te gaan en ook als wandelbegeleider leiding te geven aan een van de groepen. We hebben een keer in de drie maanden een overleg samen met Anne-Marie om de voortgang van de wandelclub te bespreken en om te sparren of er nieuwe ideeën uitgevoerd kunnen worden”.

Wandeling
Het is voor zowel Wietske als Jouke de eerste keer dat ze vrijwilligerswerk doen. “zoals gezegd is er nu sprake van 2 groepen., waarbij de ene groep 2,5 tot 3 kilometer loopt en de andere groep rond de 6 á 7kilometer. Als begeleider van de groep moet je oplettend zijn of de deelnemers het tempo nog wel kunnen bijbenen. Er wordt onder meer gelet op gezichtsuitdrukking, of men niet te ver achter blijft en op welke manier men wandelt. Zelfs een losse veter kan ellende veroorzaken. Het is een belangrijke gezondheidsbeweging, maar het moet voor iedereen toegankelijk zijn en blijven. Deelnemers kunnen zelf kiezen bij welke groep men wil aansluiten, tenzij anders wordt aangegeven door de huisarts of buurtsportcoach. Aanmelden voor de wandelgroep verloopt ook via de buurtsportcoach.
De wandelaars met diabetes worden vaak doorverwezen vanuit de huisarts naar de wandelclub, maar in feite is iedereen welkom om mee te lopen met de wandelclub. De groepen starten vlak na elkaar, Elke dinsdag wordt er gestart vanaf het VVV-kantoor in Appelscha om 10 uur en kwart over 10. Vanuit deze plek zijn we zo in het bos en kunnen we direct starten met de wandeling!”

Wat doen jullie dan met slecht weer?
‘We laten ons niet snel beïnvloeden door de weersomstandigheden. Het weer moet wel echt heel erg slecht zijn om de wandeling niet door te laten gaan. Indien dit wel het geval is bestaat er een App-groep om de deelnemers te laten weten dat de wandeling vervalt en dat we ze graag de week daarop weer zien. Het seizoen zal altijd effect hebben op onze wandelingen, maar vaak is dit juist positief. De natuur verandert met het seizoen, dus soms lopen we dezelfde route, maar lijkt het totaal anders doordat er overal bladeren liggen en de zon op de bomen schijnt.”

Heb je weleens iemand moeten vertellen dat ze niet meer mee kunnen wandelen?
“Dat komt gelukkig weinig voor, maar er kunnen zich omstandigheden voordoen dat het steeds wat moeilijker wordt. Dit gebeurt uiteraard niet van de ene op andere dag en meestal zien we dit bij de deelnemers wel aankomen. Eerder komt het voor dat deelnemer zelf aangeeft dat het niet meer lukt. Ja, dit is natuurlijk vervelend voor de deelnemer want het is voor hem of haar een “uitje” en is ook het sociale contact uitermate belangrijk.. Ik zorg dan vaak voor een alternatief, dat ze toch nog kunnen bewegen. Bijvoorbeeld een gym uurtje in het verzorgingstehuis. En meer dan dat kun je verder niet doen. Overleg hierover vindt altijd plaats met buurtsportcoach. Wel houdt ik altijd contact, om toch nog op de hoogte te blijven hoe het met hem of haar gaat.” Vertelt Wietske.

Sociaal contact
“De wandelclub is er niet alleen maar voor de gezondheidsbeweging. Het is voor de mensen ook een spontaan en vooral een sociaal uitje. Het sociale contact tijdens het wandelen is erg belangrijk. De mensen zien ons en de andere wandelaars als een luisterend oor. De wandelaars plannen de wandeling echt wekelijks in.
Ook zien we dat deelnemers onderling nauwere contacten krijgen. Dit merken doordat de deelnemers in de loop van tijd steeds opener worden en meer aan elkaar vertellen.

Tevens kunnen de mensen zelf ook aangeven waar we met de groep langs gaan wandelen. Dit wordt dan met de hele groep overlegd en dan wordt vervolgens gezamenlijk een leuke route uitgekozen. De inspiratie voor de routes bedenken we allemaal zelf.
“We houden dus sterk rekening met de behoefte en wensen van de wandelaars. Zolang we maar samen uit en samen thuis komen”. Vertelt Wietske.

Het effect van het wandelen is dus naast de beweging ook erg positief voor hun eigen sociale ontwikkeling. Soms hoor je wel eens dat de wandelaars onderling met elkaar gaan afspreken, dat is erg mooi om te zien. We organiseren af en toe ook een koffiemomentje met beide groepen. Zo ontstaat er ook contact buiten je eigen groepje. Ze vertellen elkaar verhalen, maar ze maken ook grapjes met elkaar.” Is er ook wel eens iets negatiefs voorgevallen? “Het komt wel eens voor”. Zegt Jouke. “Er is wel eens onenigheid ontstaan wat voor spanning zorgt in de groep. Dit los ik dan op door proberen iedereen rustig te houden en er samen over te praten. Daarna verloopt het weer goed en kan iedereen met respect en plezier met elkaar omgaan.”

Toekomst
“Voor volgend jaar willen we ook vaker naar een andere omgeving gaan”. Vertelt Jouke. “We spreken nu met zijn allen af bij het VVV-kantoor in Appelscha en doen dus ook voornamelijk routes in Appelscha. Soms gaan we iets verder weg, zoals naar het buitencentrum Drents-Friese Wold. Hiervoor hebben we wel hulp nodig van de wandelaars in verband met vervoer er naar toe. Zo spreken we aan het eind van een wandeling af wie er dan de week erna kan rijden om een andere route te bewandelen. Zo ga je nooit alleen, maar ga je samen met zijn allen heen en terug. De Avondvierdaagse is ons dit jaar voorbijgegaan, maar het lijkt ons ook erg leuk om volgend jaar met de groepen mee te doen aan de Avondvierdaagse. Zo laten we natuurlijk ook zien dat we bestaan als wandelclub, want je hoeft niet doorverwezen te worden door de huisarts om met ons mee te doen, je bent altijd welkom om bij ons aan te schuiven!”

Advies
“Ja, we raden beide het zeker aan om vrijwilligerswerk te doen. We willen het zo lang mogelijk volhouden om als begeleider bij de wandelclub te blijven.” We doen momenteel beide volledig vrijwilligerswerk. Het geeft mij ook zoveel energie terug.” Zegt Wietske. “Ik heb er echt meer energie van gekregen om de mensen te helpen en sociaal contact met ze te behouden. Ze mogen me altijd even bellen en dit doen ze ook zeker. Ze zien mij echt als een vertrouwenspersoon, soms ook wel als een goede vriendin. Ze durven mij alles te vertellen en te vragen. Het heeft heel vaak niet eens met de wandelclub te maken. Soms vragen ze ook wel of ik ze wil helpen met post of dergelijke uitzoeken. Dit vind ik geen probleem en dan ga ik op bezoek bij de wandelaars om ze ook in hun dagelijks leven te kunnen helpen. Hier ben ik erg dankbaar voor en trots op, dat ze mij en ons echt kunnen vertrouwen. Je ziet de mensen ook echt opbloeien, de wandeling is voor hun echt een oppepper en ook een uitlaatklep, maar ook voor ons is het een uitlaatklep. Wat ik mee wil geven is dat je je vooral niet moet schamen. Je bent altijd welkom en je mag gewoon zeggen wat je denkt en wat je vindt. Je houdt er veel leuke contacten aan over en je bent ook nog eens in beweging!”


Lijkt het jou na het lezen van dit interview leuk om een keer mee te wandelen met ‘Wandelfit Appelscha’? Laat het ons dan even weten, dan zorgen wij dat je met de juiste persoon in contact komt.

Wil jij ook graag vrijwilligerswerk doen? Bijvoorbeeld net als Wietske en Jouke bij buurtsport? Of misschien wel iets totaal anders? Neem dan eens contact op met Plek voor Talent. Wij helpen je graag bij het vinden van een leuke vrijwilligersplek die bij jou past! Contact opnemen kan via: 0516-567220 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Aangemaakt op .