Skip to main content

Stuur een e-mail

Telefoon nr.

06 - 15 37 06 67
Bel mij terug verzoek

Adres

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Scala Vrijwilligerscentrale
Zet je talent in!

Verhalen Vrijwilligers Wall of Fame

Iepie & Ina | Vrijwilligers bij Taalplein Bibliotheek Oosterwolde

Iepie Wijshake en Ina Felder uit Oosterwolde zijn vrijwilligers op het Taalplein van de bibliotheek in Oosterwolde. Om preciezer te zijn, coördinatoren van het Taalplein. Wat dit inhoudt en wat ze allemaal doen? Dat vertellen ze graag!


Op het Taalplein is iedereen die wil oefenen met de Nederlandse taal of dit wil verbeteren welkom. Eens per week wordt er in (een heel divers) groepsverband druk geoefend in een aparte ruimte op de eerste etage van de bibliotheek in Oosterwolde. Dit wordt gerund door een groep enthousiaste vrijwilligers.

Stilzitten is geen optie
‘Helemaal stilzitten is niks voor mij,’ vertelt Iepie lachend. 20 jaar lang heeft Iepie als groepsleerkracht in het basisonderwijs gewerkt, voordat ze als schooldirecteur begon. ‘Ik heb als directeur op meerdere kleine scholen in de gemeente gewerkt. Dat betekent dat je lesgevende taken erbij hebt en dat vond ik toch wel heel fijn, daar ligt mijn hart.’

Na ruim 40 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben, vond ze het drie jaar geleden tijd voor een welverdiend pensioen. Maar na een paar maanden thuiszitten, was het leven wel héél erg rustig. Daarom wilde Iepie op zoek naar leuk vrijwilligerswerk. Gelukkig had ze door haar werk in het onderwijs goede contacten met de bibliotheek en is Iepie hier gaan kijken voor vrijwilligerswerk.

‘Ze reageerden meteen positief! Er werd gezegd dat Ina van het Taalplein wel iemand naast haar zijde wilde hebben, het liefst met ervaring in het onderwijs.’ Zodoende draaide Iepie een aantal keer mee op het Taalplein en vond ze gauw haar draai.

Van inburgeringslessen naar nieuw leven inblazen in Digitaalhuis
Ina is nu al negen jaar vrijwilliger bij het Taalplein en heeft hiervoor eveneens in het onderwijs gewerkt. ‘Ik verheugde me heel erg op de vrije tijd, toen ik met pensioen ging.’ Maar toen de scholen in september weer begonnen, kwam de vraag “en nu?” na twee weken al opzetten.’ Ina’s hart lag ook heel veel bij het lesgeven, maar vaak ook bij het uitwerken van lesprogramma’s voor kinderen die een beetje moeite hadden met de reguliere lesstof, om ook hen verder te helpen.

Ina begon als vrijwilliger bij de inburgeringslessen, dit heeft ze twee jaar gedaan. ‘Ik had wel onderwijservaring, maar ik moet zeggen dat ik enorm veel geleerd heb, over bijvoorbeeld de inburgeringslessen. Dat heb ik wel heel mooi gevonden,’ vertelt Ina. Op een gegeven moment zocht de bibliotheek nieuwe vrijwilligers om het Digitaalhuis nieuw leven in te blazen. En die kans pakte Ina meteen aan!

Coördineren, lesprogramma’s en heel veel oefenen
Iepie en Ina coördineren het Taalplein. ‘We doen de intakegesprekken met vrijwilligers, maar ook met de nieuwkomers die hun Nederlands willen oefenen of verbeteren,’ begint Iepie, ‘hier hebben we een intakelijst voor om bij langs te lopen. Wat is hun achtergrond? Spreken ze al wat Nederlands, of alleen Engels, of geen van beiden?’

Bij het Taalplein werken ze met gestructureerde online oefenprogramma’s zoals Taalcompleet, Diglin en Oefenen.nl. De vrijwilligers van het Taalplein kunnen op deze manier de deelnemers goed begeleiden. ‘Sommige mensen die hier komen hebben alleen basisonderwijs gehad, waarbij ze ook niet met letters leerden, maar meer met tekens. Dan begin je dus als eerste met het “A,B,C” en een letterdoos,’ vertelt Iepie.

‘De groep bestaat momenteel uit dertien deelnemers, vanuit allerlei landen,’ vertelt Ina. Elke week maakt Ina een gespreksthema voor de pauze, speciaal bedoeld om beter met elkaar te leren communiceren. ‘We creëren hierbij een hele veilige sfeer, voor zowel de vrijwilligers als de deelnemers, dat vinden we erg belangrijk.’

De deelnemers worden gestimuleerd om zelf na te denken, maar ook om met elkaar te overleggen. ‘Zo leggen zij ook weer contact onderling. Dat zie je terug in dingen zoals na het werken even gezellig koffiedrinken met elkaar, waarbij er ook heel vaak iemand is die iets lekkers van thuis meeneemt.’ vertelt Iepie. Daarnaast legt Ina de online programma’s uit aan de vrijwilligers die de deelnemers hierbij begeleiden.

Waar Iepie samen met de andere vrijwilligers oefent met de deelnemers, probeert Ina alles in de gaten te houden en te zorgen dat alles goed verloopt; zo vullen ze elkaar mooi aan!

Een leuke uitdaging en zelf leren
En wat is er nu zo mooi en bijzonder aan dit vrijwilligerswerk? Amerika, Indonesië, Mexico, Polen, Frankrijk, Brazilië, Syrië, Iran, Afghanistan; er komen vele nationaliteiten langs op het Taalplein. ‘Dat is al erg bijzonder,’ zegt Ina.

‘Het is altijd een leuke uitdaging om tijdens een intakegesprek uit te zoeken wat iemands achtergrond is en wat daar het beste bij past. Je ziet ook gewoon hoe gemotiveerd deze mensen zijn. Dat geeft ons ook weer extra energie,’ vertelt Iepie.

Ina vult hierop aan: ‘Het is mooi om ze hierin te begeleiden, zodat ze bijvoorbeeld zelf in een winkel iets kunnen vragen of zelf naar de dokter toe te kunnen gaan. Het is ons zelfs gelukt om iemand te begeleiden naar betaald werk!’

‘Ook mochten we eens meedoen aan het Suikerfeest, en mee-eten na zonsondergang, bij de Iftar. Dat is toch wel bijzonder om mee te maken, daar leren wij ook weer veel van,’ vertelt Iepie.

Voldoening en verrijking
En wat vinden de dames van vrijwilligerswerk in het algemeen? Iepie: ‘het is natuurlijk heel mooi dat men dat wil doen. Je kunt zoveel betekenen als vrijwilliger!’ Ina zag laatst in het ziekenhuis in een andere gemeente een grote muur met daarop allemaal vrijwilligersorganisaties staan. ‘Ik heb dat even bekeken en dacht toen wel “er draait echt veel op vrijwilligers”, zo bijzonder om bij stil te staan.’

Iepie en Ina halen energie en voldoening uit het vrijwilligerswerk. ‘Het gevoel dat je van betekenis kunt zijn in de maatschappij, dat brengt het ons vooral,’ vertelt Iepie. Ina knikt instemmend en vult aan: ‘je krijgt er ook weer sociale contacten en gezelligheid bij! Ook erg belangrijk.’

Ina: ‘het is ook beetje een uitdrukking, maar wel waar; het verrijkt je leven gewoon.’

Het verhaal van Iepie en Ina is tot stand gekomen door hun deelname aan de Vrijwilligers Wall of Fame, waar vrijwilligers in het zonnetje worden gezet en iedereen kan zien hoe bijzonder, gevarieerd en mooi vrijwilligerswerk kan zijn. Meer weten over de Vrijwillgers Wall of Fame en hoe jij hieraan mee kunt doen? Kijk dan op: https://www.scala-vrijwilligerscentrale.nl/vrijwilligers-wall-of-fame.


oosterwolde, interview, uitgelicht

  • Aangemaakt op .