Skip to main content

Stuur een e-mail

Telefoon nr.

06 - 15 37 06 67
Bel mij terug verzoek

Adres

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Informatie
Scala Vrijwilligerscentrale

Organisatie uitgelicht

Stichting ZorgDier in de spotlights

Deze maand zetten we nog een organisatie in de spotlight, namelijk: Stichting ZorgDier Nederland! Deze organisatie heeft een bijzondere missie: zoveel mogelijk kwetsbare medemensen voorzien van wekelijks verantwoord en helend contact met huisdieren. Dit doen ze ook in de gemeente Oostellingwerf in samenwerking met Liante Zorggroep! Wij spraken met Jan van Summeren, oprichter van de organisatie.

Wat doet ZorgDier Nederland?
Zorgdier Nederland zorgt ervoor dat mensen die geen huisdier meer kunnen hebben, alsnog in contact komen met huisdieren. Een vrijwilliger neemt zijn huisdier mee naar bijvoorbeeld het verzorgingstehuis en de bewoners komen op deze manier weer in contact met honden of katten. Ze kunnen met de dieren spelen,wandelen en ze knuffelen. Of er gewoon even naar kijken en ondertussen een praatje maken met de eigenaar van het beestje. Jan vertelt dat dit contact een helende werking heeft op deze mensen en het vermindert bijvoorbeeld de eenzaamheid. Ook haalt het vaak weer allerlei herinneringen naar boven aan het eigen huisdier uit het verleden.

Organisatie
Jan van Summeren heeft de stichting opgericht in 2003 nadat hij in het buitenland soortgelijke initiatieven had bezocht. “Ik vind het belangrijk dat de vrijwilligers structureel ingezet worden. Het moet niet zo zijn dat ze een paar keer met hun dier langskomen en het daarbij laten. Door de juiste selectieprocedure en training, zorgen wij ervoor dat vrijwilligers langdurig hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Bewoners hebben behoefte aan structuur en rekenen op hun wekelijks bezoekje”

In de afgelopen 19 jaar heeft Zorgdier Nederland al rond de 900 vrijwilligers geworven voor instellingen. Als de aanmeldprocedure en de training met succeszijn afgerond, verloopt het meeste contact vanuit de zorginstelling. Dat wil niet zeggen dat ZorgDier helemaal uit het zicht is verdwenen. Jan vertelt: “Ten eerste trainen wij niet alleen de vrijwilliger, maar ook het zorgpersoneel zelf. Zij moeten ook leren om gaan met deze nieuwe vorm van zorgverlening. Ondanks dat de begeleiding uiteindelijk vanuit de zorginstelling komt, houden vrijwilligers toch vaak nog contact met ons voor ondersteuning. Door de hele selectie- en trainingsprocedure hebben we natuurlijk een band opgebouwd. Dus als de vrijwilligers advies nodig hebben, kunnen ze altijd bij ons terecht!”.

Werving van vrijwilligers
Jan legt uit hoe de werving in zijn werk gaat: “Vrijwilligers kunnen zich opgeven via onze site. Ze dienen eerst een formulier in te vullen over zichzelf en hun huisdier. Serieuze geïnteresseerden worden samen met hun dier uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij Liante Zorggroep”.

Jan benadrukt het woord ‘sollicitatie’ omdat er serieuze eisen worden gesteld aan de vrijwilliger. Hij legt uit: “Alleen een leuke hond of kat hebben is niet genoeg. Wij willen echt een connectie zien tussen het dier en het baasje”. Hij vervolgt: “Kijk maar op straat: je ziet genoeg mensen die met hun hond aan de lijn over straat lopen en alleen maar bezig zijn met hun telefoon. Of denk aan de mensen met een mooie chihuahua hond die hem alleen maar hebben om mee te pronken. Dat soort mensen zoeken wij niet. Wij zoeken mensen waarvan het dier het leuk vindt om met andere mensen in contact te komen. Dat is goed voor het huisdier en ook voor de mensen waarmee het in contact komt”.

Na de sollicitatie volgt er kosteloos een trainingsprogramma. Dit bestaat uit een tweedaagse cursus waarbij de aspirant-vrijwilligersgoed worden voorbereid op hun wekelijkse bezoekjes aan kwetsbare oudere mensen. Bijvoorbeeld over omgaan met de behoefte van de bewoners en les in ethologie (diergedrag kunde). Ook moeten de deelnemers een test afleggen en zijn er oefeningen die ze in de praktijk moeten verrichten.

Dit klinkt allemaal behoorlijk serieus dus! Maar dit heeft een reden volgens Jan: “Er zijn veel mensen die denken wel even met hun hond langs te kunnen komen bij een verzorgingstehuis. Maar als ze zien dat ze veel informatie moeten invullen en een training moeten volgen, haken ze af. Op dit soort mensen zitten we dan ook niet te wachten, want er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan simpelweg ‘even op bezoek gaan’. We werken namelijk in instellingen met kwetsbare mensen en we willen dat de vrijwilligers veilig en verantwoord leren werken”.

Voldoening
“Het contact dat wij organiseren tussen kwetsbare mensen en de dieren is van grote waarde. Ongeveer 60% van de Nederlanders is opgegroeid met huisdieren, dus je kan je wel voorstellen hoe moeilijk het is als je hiervan door omstandigheden voor altijd afscheid moet nemen. Wij vinden dat we de plicht hebben om ervoor te zorgen dat deze mensen in contact kunnen blijven met huisdieren. Veel mensen in zorginstellingen krijgen te maken met professionals die iets van de bewoners willen (weten). Het huisdier en zijn baasje komen juist alléén voor de bewoner, zij willen verder niets van hem. Dat noemen we informele zorg. Uiteindelijk gaat het erom dat de mensen er weer gelukkig van worden. Daar zijn wij voor”.

Interesse gewekt?
Lijkt het u na het lezen van dit interview leuk om ook vrijwilliger te worden bij Zorgdier NL binnen de gemeente Ooststellingwerf? Neem dan snel contact met ons op! Aanmelden kan tot 2 mei. De kennismakingsgesprekken zullen plaatsvinden op 6 of 7 mei 2022.

interview, uitgelicht, zorgdier

  • Aangemaakt op .