Skip to main content

Stuur een e-mail

Telefoon nr.

06 - 15 37 06 67
Bel mij terug verzoek

Adres

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Scala Vrijwilligerscentrale
Zet je talent in!

Nieuws

Geslaagde workshop 'Besturen met Plezier'

Op maandag 27 mei organiseerde Scala Bestuurscoaching in samenwerking met Scala Vrijwilligerscentrale alweer de vierde workshop voor vrijwillige bestuurders. De goed bezochte en gewaardeerde, interactieve workshop over Besturen met Plezier werd gehouden in MFA MeJander in Oldeberkoop.

In een dialoog tussen Henk Buerman (Bestuurscoach) en Marleen van der Heijden (Scala Vrijwilligerscentrale) werd onder meer verteld over stijlen van besturen (van ‘delen & verbinden’ tot ‘mean & lean’). Over hoe je samen kunt kijken naar ieders kracht en plezier: Hoe geeft jouw bestuur vorm aan visie uitdragen, samen- en netwerken? Is er veranderbereidheid, wordt er geluisterd en gedelegeerd? Wie zijn in je bestuur de versterkers, vernieuwers en verbinders? Hoe goed ken je elkaar en kun je het zo regelen dat ieder bestuurslid doet waar hij of zij energie en plezier in vindt? Als de voorzitter wel graag de vergadering leidt, maar niet graag de communicatie met anderen verzorgt – dan is het goed om dat aan iemand over te laten die dat juist leuk vindt. Zodat je allen voldoening en plezier beleeft aan het bestuurswerk.

Advies- en praktijkervaringen
Nadien deelden twee ervaren en betrokken bestuurders uit Ooststellingwerf gedachten, advies en praktijkervaringen. Siepie de Boer van de Dorpskamer te Appelscha, zette een fleurige toon, met een lied dat ze samen met het bestuur ten gehore bracht. Als bestuur kun je met elkaar over je rollen denken. Wie zijn meer voelers, Platonici en wie meer denkers, de Aristolici – en hoe en waar vind je elkaar? Ze vertelde hoe muziek en wederzijdse waardering hun bestuur steeds weer bij elkaar brengt. De aanwezigen praatten na over de stellingen over verbinding maken en gezamenlijk onderschreven visie.

Minicus Flapper vertelde over zijn ervaringen als bestuurder. Hij riep op, om steeds samen als bestuur te blijven letten op: Vind je het nog leuk? Geeft of kost het besturen energie? Vervelende onderwerpen moeten weliswaar aangepakt worden, evengoed hoeft besturen daardoor niet vervelend te worden. Als het niet loopt, bouw dan samen rust in, besteed er een bestuursvergadering aan. Daarin kijk je vooral naar wat er wél goed gaat. En welke taken de bestuurders wel of niet liggen. Voel je vrij om het samen zó te verdelen, dat ieder doet waar diegene graag doen en/of waar diegene goed in is. Zorg voor een goed rooster van aftreden. Je laat geen gat vallen als je stopt: je maakt juist ruimte. Nieuwe mensen dienen zich meestal toch wel aan en brengen nieuwe energie. Zonodig kun jij – of anderen - ook taken uitvoeren, los van het bestuur: dat iemand anders het bestuurswerk uitvoert. Heb oog voor elkaar, biedt ruimte – dat geeft besturen met plezier.

Zo heeft deze workshop Besturen met Plezier gedachtengoed meegegeven waarover binnen het eigen bestuur nagedacht en aan de slag gegaan kon worden.

Wil je meer weten over Scala Bestuurscoaching? Neem gerust een kijkje op onze informatiepagina of het platform van BestuurdersCentraal of neem contact met ons op via 06 - 15 37 06 67 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  • Aangemaakt op .