Skip to main content

Stuur een e-mail

Telefoon nr.

06 - 15 37 06 67
Bel mij terug verzoek

Adres

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Scala Vrijwilligerscentrale
Zet je talent in!

Nieuws

Geslaagde voorlichting sociale veiligheid

De voorlichting over sociale veiligheid, die Plek voor Talent (onderdeel van Stichting Scala) in samenwerking met Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) heeft georganiseerd, was een succes.

De voorlichting, die vorige week plaatsvond, stond in het teken van grensoverschrijdend gedrag binnen vrijwilligersorganisaties en mogelijke preventie daarvan.

Tijdens de bijeenkomst gaf Petra Hoekstra van het NOV een uitgebreide presentatie die begon met de betekenis van grensoverschrijdend gedrag, gevolgd door enkele cijfers en feiten over dit onderwerp.

De deelnemers mochten nadenken en discussiëren over diverse stellingen en gingen met Hoekstra en elkaar in gesprek. Zodoende werden er genoeg eigen ervaringen en meningen gedeeld. ,,Het begint altijd met bewustwording en dat je binnen een vereniging bespreekt hoe je met elkaar om wilt gaan”, vertelt Petra Hoekstra, expert sociale veiligheid van het NOV.

Er werd ook uitgelegd hoe je als organisatie of club een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan kunt vragen voor je vrijwilligers en waarom dit zo belangrijk is. Daarnaast werd ook het hebben van een vertrouwenscontactpersoon besproken. ,,Een vertrouwenscontactpersoon helpt met vragen en het doen van een melding rondom grensoverschrijdend gedrag. Bijvoorbeeld over zaken als pesten, discriminatie, agressie, (seksuele) intimidatie, matchfixing. De vertrouwenscontactpersoon doet de eerste opvang van de melding”, legt Hoekstra uit. Voor de bijeenkomst hadden zich twee inwoners aangemeld, die al vertrouwenscontactpersoon zijn bij een vereniging, wat ervoor zorgde dat de informatie uit de voorlichting aangevuld kon worden met voorbeelden uit de Ooststellingwerfse praktijk.

Deelnemers waren positief over deze voorlichtingsavond: ,,Fijn om de informatie zo duidelijk op een rijtje te hebben. Ik ga het bespreken binnen ons bestuur”, aldus Frank, aspirant-bestuurslid bij een dorpshuis.

Benieuwd naar onze volgende bijeenkomst? Houd dan onze website, Facebook- en Instagrampagina goed in de gaten!

oosterwolde, Ooststellingwerf

  • Aangemaakt op .